Industriële signalisatie: een breed spectrum van wayfinding

Industriële signalisatieborden zijn een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de site, maar ook van de zichtbaarheid ervan. Zo’n signalisatiesysteem omvat meerdere pijlers, zoals veiligheidssignalisatie, wayfinding en branding. Maar wat houdt industriële signalisatie nu precies in?

De verschillende facetten van industriële signalisatie

Zowel binnen als buiten vind je op de industriële site signalisatiebordjes. Een korte schets van de verschillende toepassingen:

Buitensignalisatie

Industriële buitensignalisatie gaat van bordjes die het verkeer op en rond de site leiden, zoals leveranciers en klanten, tot het aangeven van verschillende zones.

Ook publicitaire signalisatie behoort tot de industriële signalisatie. Zo is het altijd duidelijk op welke bedrijfssite je je bevindt. Bovendien zorgt het voor een verhoogde zichtbaarheid voor je klantenrelaties. Zelfs wanneer het begint te schemeren. 

Veiligheidssignalisatie

Industriële veiligheidssignalisatie wordt gebruikt om onder andere werknemers en bezoekers 

 • visueel te waarschuwen voor potentiële gevaren, zoals hoogspanning; 
 • te informeren over de status van bepaalde machines;
 • het belang van bepaalde kledingvereisten te onderstrepen, zoals fluohesjes, helmen of veiligheidsschoenen.

Denk dus aan:

 • Waarschuwingsborden om medewerkers te waarschuwen voor specifieke gevaren, zoals giftige stoffen, hoogspanning, of bewegende machines.
 • Informatieborden om te informeren over de status van machines en apparatuur, zoals of een machine aan of uit is, of er een storing is.
 • Verkeersborden voor de regeling van het werfverkeer en de circulatie in een industriële omgeving, zoals de locatie van uitgangen.
 • Vluchtwegaanduiding of evacuatiesignalisatie om de snelste en veiligste uitgang aan te geven bij noodgevallen. 
 • Gebodsborden om de bezoekers en werknemers te informeren over het dragen van beschermende kleding, maar ook om bijvoorbeeld nooduitgangen vrij te houden of je handen te wassen.
 • Eerste hulp of EHBO-signalisatie wordt ingezet om de aanwezigheid van een eerstehulpverlener of verbanddoos aan te duiden.
 • Brandpreventie- en bestrijding voor het melden en bestrijden van een brand, maar ook om aan te geven waar de brandbestrijdingsmiddelen te vinden zijn. 

Het ontwerp van een effectief industriële signalisatiebord vereist aandacht voor details en een goed begrip van de specifieke behoeften van een industriële omgeving. Het bord moet duidelijk en eenvoudig te begrijpen zijn voor medewerkers, en het moet ook betrouwbaar zijn zodat medewerkers erop kunnen vertrouwen dat ze tijdig gewaarschuwd worden voor potentiële gevaren.

De Europese ISO 7010-norm

Bestaat je team uit anderstalige werkkrachten? Dan is het aangewezen om universele pictogrammen te gebruiken. Sinds 2019 is het in Europa verplicht om evacuatieplannen volgens de ISO 7010-norm uit te werken. Ze moeten steeds op dezelfde manier worden afgebeeld, zodat iedereen – ongeacht het land of de taal – de pictogrammen vlot en gemakkelijk begrijpt. 

Jouw industriële signalisatie in 5 stappen

Een goed ontworpen signalisatiebord is cruciaal voor het behoud van een veilige en efficiënte werkomgeving. Bekijk hoe Sign & Display aan de slag gaat met jouw industriële signalisatie in 5 eenvoudige stappen

 1. Onze vertegenwoordiger komt bij jou langs op locatie. Samen bekijken we de mogelijkheden naargelang de noden en wensen van je industriële site. Tijdens dit bezoek zal de vertegenwoordiger ook de nodige afmetingen en foto’s nemen, en een survey opstellen. Onze medewerkers zijn op de hoogte van de geldende veiligheidsregels en zijn VCA-gecertificeerd. Indien nodig leggen onze collega’s een examen af dat vereist is om je site te betreden.
 2. Vervolgens wordt het designteam gebriefd dat op basis van alle input verschillende voorstellen uitwerkt.
 3. Wanneer de opzet is bepaald, ontvang je een transparante offerte op maat.
 4. Als je akkoord gaat met deze offerte wordt de industriële signalisatie bij jou geplaatst. Onze vakmannen documenteren tijdens de plaatsing elk onderdeel van de installatie met de nodige foto’s. Zo is er steeds een volledig overzicht van de plaatsing.
 5. Zit je daarna nog met vragen? Dan kan je altijd bij ons terecht voor een gepast antwoord, of het nu gaat om onderhoud, serviceverlening bij defecten of bijkomende informatie. 
Like it? Share it!