Veiligheidssignalisatie: waar moet je als organisatie aan voldoen?
Om de veiligheid in jouw gebouw te laten voldoen aan de geldende normen en richtlijnen is het soms moeilijk het bos door de bomen te zien. Bekijk waarom je moet inzetten op veiligheidssignalisatie en welke normen nu precies van kracht zijn.
Wat is veiligheidssignalisatie?
Veiligheidssignalisatie bestaat uit verschillende types veiligheidspictogrammen.
De meest voorkomende zijn:
- vluchtwegaanduiding;
- verbod;
- brandpreventie- en bestrijding;
- waarschuwing;
- gebod;
- eerste hulp.
Vluchtwegaanduiding
In eerste instantie is veiligheidssignalisatie erg belangrijk voor je bezoekers om de snelste en veiligste uitweg te vinden in geval van nood. Dit type veiligheidssignalisatie heet evacuatiesignalisatie of vluchtwegaanduiding.
Verbodsborden
Verboden te roken, voetgangers niet toegestaan in dit gebied, verboden voor onbevoegden, … Het zijn enkele voorbeelden van verbodsborden. Dit type veiligheidssignalisatie vertelt je wat niet mag. En dat is net zo belangrijk als wat wel mag.
Brandbestrijding
Ook brandbestrijding hoort bij de meest voorkomende vormen van veiligheidssignalisatie:
- om de brand te melden;
- om de brand te bestrijden / aan te geven waar de brandbestrijdingsmiddelen zich bevinden
Waarschuwingsborden
De gele waarschuwingsborden in de vorm van een driehoek signaleren risico’s om de veiligheid te garanderen. Met dit soort veiligheidssignalisatie word je als bezoeker attent gemaakt op zaken als gevaarlijke elektrische spanning, laserstraling of struikelgevaar.
Gebodsborden
Gebodsborden wijzen de bezoeker vooral op het dragen van beschermende kleding, zoals een veiligheidshelm, lasmasker of oogbescherming. Maar het is ook mogelijk dat ze worden ingezet om je handen te laten wassen, over te steken of de nooddeur vrij te houden.
Eerste hulp
Tot slot is er EHBO-veiligheidssignalisatie voor het aanduiden van bijvoorbeeld een eerstehulpverlener, noodtelefoon of medische noodtas. Deze veiligheidspictogrammen zijn groene vierkanten.
Waarom inzetten op veiligheidssignalisatie?
Veiligheidssignalisatie implementeren in je gebouw heeft heel wat voordelen. De belangrijkste 3 pro’s:
- de veiligheid van de werknemers garanderen;
- gevaarlijke situaties op de werkvloer te identificeren;
- risicogedrag of gevaarlijke handelingen te voorkomen
ISO 7010: een nieuwe EU-norm voor veiligheidssignalisatie
De correcte plaatsing van veiligheidssignalisatie is essentieel voor een veilig gebouw. Het is noodzakelijk dat je veiligheidspictogrammen en evacuatieplannen conform de Europese ISO 7010-norm zijn. Deze is van kracht sinds 2019.
En wat wil dat zeggen? De veiligheidssignalisatie in heel Europa moet op dezelfde manier worden afgebeeld. Zo begrijpt iedereen de signalisatie, ongeacht het land of de taal.
Jouw veiligheidssignalisatie in 5 stappen
Jouw veiligheidssignalisatie overlaten aan een expert? We bekijken samen de oplossingen voor jouw situatie en zorgen dat ze voldoen aan alle wettelijke vereisten en normen.
Werk je met ons samen? Dan volgen we steeds 5 stappen voor een kwaliteitsvolle, duurzame en esthetische oplossing.
- Onze vertegenwoordiger komt bij jou langs op locatie. Samen bekijken we de mogelijkheden naargelang de noden en wensen van je organisatie. Tijdens dit bezoek zal de vertegenwoordiger ook de nodige afmetingen en foto’s nemen, en een survey opstellen.
- Vervolgens wordt het designteam gebriefd dat op basis van alle input verschillende voorstellen uitwerkt.
- Wanneer de opzet is bepaald, ontvang je een transparante offerte op maat.
- Als je akkoord gaat met deze offerte wordt de veiligheidssignalisatie bij jou geplaatst. Onze vakmannen documenteren tijdens de plaatsing elk onderdeel van de installatie met de nodige foto’s. Zo is er steeds een volledig overzicht van de plaatsing.
- Zit je daarna nog met vragen? Dan kan je altijd bij ons terecht voor een gepast antwoord, of het nu gaat om onderhoud, serviceverlening bij defecten of bijkomende informatie.
Een volledige ontzorging van je veiligheidssignalisatie? Contacteer ons: we helpen je graag van voorstudie tot serviceverlening.