Een evacuatieplan met pictogrammen: hoe ziet dat eruit?

Noodsituaties, zoals een brand of overval, zijn spijtig genoeg onvermijdelijk. Om je gebouw, je bezoekers of je medewerkers hiertegen te wapenen, is een evacuatieplan met pictogrammen aangewezen. Kom te weten hoe je zo’n evacuatieplan het best gebruikt.

Wat is een evacuatieplan?

Een evacuatieplan met pictogrammen is een plan dat gebruikmaakt van symbolen of afbeeldingen om de snelste en veiligste vluchtweg te markeren. Ook brandblusapparaten of andere hulpmiddelen en noodnummers staan op het intern evacuatieplan. 

Het vermeldt ook de specifieke assembly points en hoe mensen zich best verzamelen.

Een evacuatieplan met pictogrammen moet hoe dan ook duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn, zodat iedereen het kan gebruiken om zichzelf en anderen te evacueren in geval van nood.

Is een evacuatieplan verplicht in België?

De Belgische wetgeving verplicht elke werkgever om evacuatieplannen uit te hangen op de plek waar zijn werknemers tewerkgesteld zijn. Ook als het gaat om een gehuurde ruimte is de brandveiligheid de absolute verantwoordelijkheid van de werkgever.

Ook ziekenhuizen, woonzorgcentra, scholen en andere openbare gebouwen moeten een evacuatieplan hebben.

Hoe stel je een evacuatieplan met pictogrammen op?

Een evacuatieplan opstellen doe je uiteraard niet enkel omdat het verplicht is. Zo’n plan helpt om de veiligheid van je werknemers, bezoekers of klanten te garanderen.

Om een evacuatieplan op te maken denk je best eerst na over de vluchtroutes. Het is belangrijk dat je de doorgangen vrijlaat. Het veiligste is om 2 vluchtroutes te voorzien in tegenovergestelde richtingen. Zo kan je langs 2 kanten vluchten indien nodig. 

Evacuatieplannen conform de ISO 7010-norm: universeel herkenbaar

In Europa is het sinds 2019 verplicht om evacuatieplannen met pictogrammen volgens de ISO 7010-norm uit te voeren. 

Dat betekent dat de veiligheidssignalisatie voor iedereen in Europa duidelijk herkenbaar moet zijn, ongeacht het land of de taal.

Jouw evacuatieplan met pictogrammen in 5 stappen

Jouw evacuatieplan toevertrouwen aan onze experts? We bekijken samen de oplossingen voor jouw gebouw, zodat ze voldoen aan alle wettelijke vereisten en normen.  

Werk je met ons samen? Dan volgen we steeds 5 stappen voor een kwaliteitsvolle, duurzame en esthetische oplossing.

  1. Onze vertegenwoordiger komt bij jou langs op locatie. Samen bekijken we de mogelijkheden naargelang de noden en wensen van je organisatie. Tijdens dit bezoek zal de vertegenwoordiger ook de nodige afmetingen en foto’s nemen, en een survey opstellen.
  2. Vervolgens wordt het designteam gebriefd dat op basis van alle input verschillende voorstellen uitwerkt.
  3. Wanneer de opzet is bepaald, ontvang je een transparante offerte op maat.
  4. Als je akkoord gaat met deze offerte wordt de veiligheidssignalisatie bij jou geplaatst. Onze vakmannen documenteren tijdens de plaatsing elk onderdeel van de installatie met de nodige foto’s. Zo is er steeds een volledig overzicht van de plaatsing.
  5. Zit je daarna nog met vragen? Dan kan je altijd bij ons terecht voor een gepast antwoord, of het nu gaat om onderhoud, serviceverlening bij defecten of bijkomende informatie. 

Jouw evacuatieplan laten uitvoeren door een ervaren expert? Contacteer ons: we helpen je je graag verder van verkennend gesprek tot nazorg.

Like it? Share it!