Bewegwijzering: maak bezoekers wegwijs in complexe omgevingen zoals ziekenhuizen en bedrijven

Tijd is kostbaar. Niet alleen voor jou, maar ook voor de bezoekers van je gebouw. Een duidelijke bewegwijzering is dan ook van cruciaal belang om elk bezoek in goede banen te leiden

In dit artikel maken we je wegwijs in de verschillende oplossingen per sector.

De kenmerken van een goede bewegwijzering

Een degelijke bewegwijzering, ook wel wayfinding genoemd, is absoluut geen overbodige luxe. Het maakt deel uit van de totaalervaring van de bezoekers van je gebouw. 

Een goede bewegwijzering

 • gidst bezoekers vlot naar je bestemming zodat frustraties en tijdverspilling tot het verleden behoren;
 • is een naadloze aanvulling op de huisstijl van je gebouw en/of organisatie;
 • zet in op een ecologische en duurzame verwerking van materialen;
 • is flexibel inzetbaar bij een veranderende indeling van je gebouw;
 • houdt rekening met verschillende doelgroepen: een goede bewegwijzering voor de bewoner van een rusthuis speelt in op een andere beleving dan die van een bedrijf;
 • is consequent en herkenbaar: de bezoeker weet van in het begin waar hij moet op letten voor de wayfinding, omdat we telkens hetzelfde materiaal en layout gebruiken. 

Voor elk project biedt Sign & Display verschillende keuzemogelijkheden op vlak van materialen, kleuren en montagesystemen. Zo is de bewegwijzering in jouw gebouw steeds volledig afgestemd op jouw wensen en noden en die van je doelgroep uiteraard. 

De bewegwijzering in een ziekenhuis

Een heldere bewegwijzering is erg belangrijk in ziekenhuizen. Niet enkel om patiënten, bezoekers en medewerkers naar hun plaats van bestemming te gidsen, maar ook om beperkt toegankelijke zones te vrijwaren van circulatie. 

Voor bepaalde publieke ruimtes, zoals toiletten en parkeerruimtes, is het aangewezen om te werken met een bewegwijzering in symbolen. De reden? Ze zijn universeel en gemakkelijk te begrijpen.

Wat verder nog belangrijk is bij het kiezen van de juiste wayfinding voor ziekenhuizen is dat het

 • gemakkelijk schoon te maken is voor een optimale hygiëne;
 • ondanks de complexe omgeving met tal van afdelingen en disciplines vlot te begrijpen is door iedereen;
 • een toegankelijke uitstraling heeft zodat elke bezoeker zich welkom voelt;
 • rekening houdt met verschillende beperkingen, zoals bijvoorbeeld een toevoeging in braille bij mensen met een visuele handicap.

De bewegwijzering in een bedrijf

Voor bedrijven wordt bewegwijzering uiteraard op een geheel andere manier benaderd. Allereerst maakt het deel uit van je bedrijf en wordt het beschouwd als een uithangbord van jouw brand

Daarbij komt dat het bijdraagt tot een optimale bezoekerservaring bij (potentiële) klanten, prospecten en leveranciers. Zeker als die jouw gebouw voor het eerst betreden. 

En de kers op de taart? Als jouw bezoeker op tijd komt, bespaart dat niet alleen een hoop stress en frustratie, maar draagt het ook bij tot een financieel voordeel. Time is money!

De ideale bewegwijzering voor je organisatie in 5 stappen

Hoe complexer de indeling van je gebouw, hoe hoger de nood aan gepersonaliseerde oplossingen. Bij Sign & Display hebben we ervaring met tal van branches en situaties: van zorgcentra over bedrijven tot gevangenisinstellingen.

We houden rekening met alle mogelijke scenario’s en zorgen ervoor dat de veiligheid, kwaliteit en gebruikerservaring steeds van het hoogste niveau is.

Om de perfecte bewegwijzering te kunnen garanderen werken we in 5 stappen:

 1. Onze vertegenwoordiger komt bij jou langs op locatie. Samen bekijken jullie de mogelijkheden naargelang de infrastructuur en bijkomende wensen. Tijdens dit bezoek zal de vertegenwoordiger ook de nodige afmetingen en foto’s nemen, en een survey opstellen.
 2. Vervolgens wordt het designteam gebriefd. Op basis van alle input worden er enkele voorstellen uitwerkt.
 3. Wanneer de opzet is bepaald, ontvang je een transparante offerte op maat.
 4. Als je akkoord gaat met deze offerte wordt de installatie bij jou geplaatst. Onze vakmannen documenteren tijdens de plaatsing elk onderdeel van de installatie met de nodige foto’s. Zo is er steeds een volledig overzicht van wat er bij jullie geplaatst werd.
 5. Zit je nadien nog met vragen? Dan kan je altijd bij ons terecht voor een gepast antwoord, of het nu gaat om onderhoud, serviceverlening bij defecten of bijkomende informatie. 

Op zoek naar een duurzame en kwaliteitsvolle bewegwijzeringsoplossing? Stel ons jouw project voor: wij denken graag met je mee!

Like it? Share it!