Een vloerplan voor signalisatieoplossingen: ga efficiënt te werk

Wayfinding en signalisatie zijn best complex in opbouw. Om het overzicht steeds te bewaren, gebruiken wij bij elk project een duidelijk vloerplan. Bekijk wat zo’n vloer- of fluxplan is en welke voordelen het biedt.

Wat is een vloerplan?

Een vloerplan is een (digitale) plattegrond van je gebouw, waarop de indeling van de ruimtes en de meubels worden weergegeven. Het omvat de afmetingen van de verschillende verdiepingen en ruimtes, de locatie van deuren, muren, ramen en andere architectonische elementen, zoals elektrische en sanitaire installaties. 

Vloerplannen worden vaak gebruikt bij de bouw en renovatie van gebouwen, bij verkoop of verhuur van woningen, en bij het inrichten en verdelen van kantoorruimtes. Bij een fluxplan voor wayfindingoplossingen maken architectonische elementen eerder plaats voor signalisatieonderdelen. 

Voor de ontwerpfase moet zo’n vloerplan definitief zijn. Zo weten we wat er precies nodig is voor een goede invulling van de te voorziene oplossingen.

Wat staat er in een vloerplan?

Op het vloerplan wordt qua signalisatie alles weergegeven wat je wil dat de bezoeker vindt en welke mogelijke wandelroutes er zijn. Er staat ook in beschreven wat je als pictogram wilt en wat er tekstueel mag worden weergegeven. Op punten waar je bezoekers vastlopen, zogenaamde beslissingspunten, geef je hen aanwijzingen om hun route voort te zetten. 

In een later stadium wordt zo’n vloerplan een montageplan. Elk onderdeel wordt genummerd, zodat de monteur weet welk onderdeel waar moet komen.

De voordelen van een helder vloerplan

Een vloerplan is erg handig voor signalisatie-installaties, vooral als het gaat om grote organisaties en ziekenhuizen. 

Een fluxplan:

  • brengt alle onderdelen van je installatie in kaart: zo bewaar je in elke fase een duidelijk overzicht;
  • geeft meteen aan hoe je de signalisatie moet aanpassen, wanneer er iets verandert op de locatie.
Like it? Share it!