Signalisatieborden: waar moet je op letten?

Zowel binnen als buiten zijn duidelijke signalisatieborden essentieel voor een goede en veilige bezoekersstroom. In de eerste plaats om je bezoekers vlot van punt a naar punt b te loodsen, maar in de tweede plaats ook om te voldoen aan bepaalde wettelijke verplichtingen bij noodsituaties

Kijk welke aandachtspunten er gelden voor binnensignalisatie, buitensignalisatie en veiligheidssignalisatie.

Binnensignalisatie: signalisatieborden voor een vlotte bezoekersstroom

Bij de implementatie van signalisatieborden op vlak van binnensignalisatie is het vooral belangrijk om te letten op een vlotte bezoekersstroom. Zo voorkom je dat je bezoekers zich nodeloos gaan ergeren aan een onduidelijke bewegwijzering. 

Je kan signalisatieborden flexibel inzetten als de indeling van je gebouw plots wijzigt en er bepaalde afdelingen naar een andere locatie verhuizen. Een goede oplossing is altijd aanpasbaar in functie van je gebouw.

Denk ook zeker aan een homogeen geheel waar het meteen duidelijk is welke route je volgt. Een consequente, repetitieve oplossing met kenmerkende layout, materiaal en kleuren is essentieel voor de herkenbaarheid van elk beschikbaar traject. De hoogtes en ophangingsmethodes spelen eveneens een belangrijke rol in de uitwerking van een heldere wayfinding. Net zoals een juiste hoeveelheid aan informatie.

Tot slot hou je bij signalisatieborden ook rekening met verschillende doelgroepen. Bezoekers van een ziekenhuis hebben nood aan een andere wayfinding-oplossing dan die van een bedrijf. Alles draait rond de beleving van je beoogde publiek. 

Buitensignalisatie: extra aandacht voor gestructureerd verkeer

Voor buitensignalisatie gelden ongeveer dezelfde aandachtspunten. Voor je bezoekers moet het uiteraard duidelijk zijn waar ze verwacht worden. Zo beperk je stress en tijdverlies tot een minimum.

Als je organisatie een terrein deelt met meerdere bedrijven staan de signalisatieborden ook in voor een goede relatie onderling. Heb je bijvoorbeeld geen gedeelde parking? Geef dan duidelijk de parkeerzone van jouw organisatie aan.

Net zoals binnensignalisatie, heb je voor toepassingen bij buitensignalisatie verschillende types verkeer. Denk maar aan grote vrachtwagens die komen laden of lossen, of bezoekers met personenwagens. 

Signalisatieborden die buiten geplaatst worden, voorzie je – afhankelijk van de plek – van

  • grote kleurcontrasten;
  • een reflecterende finish;
  • directe of indirecte verlichting;
  • een anti-graffiti-afwerking indien nodig;
  • het gebruik van iconen voor een meertalig publiek.

Bij binnen- en buitensignalisatie heb je ook altijd verschillende keuzes van materialen, kleuren en afwerkingen, zodat je zeker bent van een naadloze aanvulling op de huisstijl van je gebouw en/of organisatie.

Veiligheidssignalisatie: een nieuwe Europese norm sinds 2019

Veiligheidssignalisatie correct plaatsen is onmisbaar voor een veilig gebouw. Het is van essentieel belang dat je veiligheidspictogrammen en evacuatieplannen conform de Europese ISO 7010-norm zijn. 

Wat wil dat concreet zeggen? De veiligheidssignalisatie in heel Europa moet op dezelfde manier worden afgebeeld. Zodat iedereen de signalisatie begrijpt, ongeacht het land of de taal.

De verschillende types veiligheidspictogrammen zijn onderverdeeld in:

  • vluchtwegaanduiding;
  • verbod;
  • brandpreventie;
  • waarschuwing;
  • gebod;
  • eerste hulp.

De plaatsing van je signalisatieborden in 5 stappen

Een correcte plaatsing van je signalisatieborden? We bekijken samen de oplossingen voor jouw situatie en zorgen dat ze voldoen aan alle wettelijke vereisten.  

Werk je met ons samen? Dan volgen we steeds 5 stappen voor een kwaliteitsvolle, duurzame en esthetische oplossing.

  1. Onze vertegenwoordiger komt bij jou langs op locatie. Samen bekijken we de mogelijkheden naargelang de noden en wensen van je organisatie. Tijdens dit bezoek zal de vertegenwoordiger ook de nodige afmetingen en foto’s nemen, en een survey opstellen.
  2. Vervolgens wordt het designteam gebriefd dat op basis van alle input verschillende voorstellen uitwerkt.
  3. Wanneer de opzet is bepaald, ontvang je een transparante offerte op maat.
  4. Als je akkoord gaat met deze offerte wordt de signalisatie bij jou geplaatst. Onze vakmannen documenteren tijdens de plaatsing elk onderdeel van de installatie met de nodige foto’s. Zo is er steeds een volledig overzicht van de plaatsing.
  5. Zit je daarna nog met vragen? Dan kan je altijd bij ons terecht voor een gepast antwoord, of het nu gaat om onderhoud, serviceverlening bij defecten of bijkomende informatie. 

Een complete ontzorging van je signalisatieproject? Contacteer ons: we helpen je graag van voorstudie tot plaatsing.

Like it? Share it!