Signalisatie - WZC Egmont - Zottegem - Sign & Display

Interne bewegwijzering in rusthuizen: zo pak je dat het best aan

Interne bewegwijzering in rusthuizen helpt bewoners en bezoekers hun weg te vinden in het gebouw. Dit type binnensignalisatie vergt een iets andere aanpak dan een traditionele bewegwijzeringsinstallatie. Bekijk snel waar je op moet letten.

5 tips voor een geschikte bewegwijzering voor rusthuizen

In woonzorgcentra is de doelgroep vanzelfsprekend ouder dan gemiddeld. Dat geldt zowel voor de bewoners als voor de bezoekers. Duidelijkheid en transparantie zijn dus erg belangrijk om een veilig gevoel te scheppen. Zo is de kans dat iemand verdwaalt of verward geraakt miniem.

Hoe pak je dat aan? Onze 5 tips:

1. Zorg voor een duidelijk leesbare bewegwijzering

Onze ogen gaan met het ouder worden helaas flink achteruit. Ondanks extra hulpmiddelen, zoals een bril, vormt lezen op afstand vaak een uitdaging.

Grote letters en een helder type zijn dan ook sterk aangewezen voor binnensignalisatie in woonzorgcentra. Pictogrammen kunnen ook helpen om bewoners en bezoekers van punt a naar punt b te brengen.

2. Gebruik hoge contrasten

Een wit bewegwijzeringsbordje op een witte muur? Niet zo handig. In plaats daarvan raden we aan om voor contrasterende kleuren te gaan. Dat hoeven daarom geen knalkleuren te zijn, maar ze mogen best opvallen in het interieur.

3. Benoem altijd het punt waar ze zich bevinden

Of het nu gaat om de cafetaria, een bepaalde verdieping of de ontmoetingsruimte: duid altijd aan waar je je exact bevindt. Hoe transparanter de bewegwijzering, hoe minder stress de bewoner of bezoeker ervaart.

4. Hou het simpel

Met lange cijfercodes, ingewikkelde benamingen of een teveel aan bewegwijzeringsbordjes doe je de inwoners van een rusthuis geen plezier. Hang enkel het hoogstnodige op en hou het eenvoudig.

5. Ga voor een harmonieus geheel

Wanneer het gaat om materialen en kleuren, werk je best met:

  • hetzelfde kleurenschema als de huisstijl van je woonzorgcentrum;
  • materialen die al in het interieur verwerkt werden.

Een harmonieus geheel? Het oog wil ook wat!

Signalisatie - WZC Egmont - Zottegem - Sign & Display

Interne bewegwijzering voor rusthuizen in 5 stappen

Graag een expert in signage aan de haak slaan? Sign & Display heeft 35 jaar ervaring in wayfinding.

Voor een perfecte bewegwijzering gaan we te werk in 5 stappen

  1. Onze vertegenwoordiger komt bij jou langs op locatie. Samen bekijken jullie de mogelijkheden naargelang de infrastructuur en bijkomende wensen. Tijdens dit bezoek zal de vertegenwoordiger ook de nodige afmetingen en foto’s nemen, en een survey opstellen.
  2. Vervolgens wordt het designteam gebriefd. Op basis van alle input worden er enkele voorstellen uitwerkt.
  3. Wanneer de opzet is bepaald, ontvang je een transparante offerte op maat.
  4. Als je akkoord gaat met deze offerte wordt de bewegwijzering bij jou geplaatst. Onze vakmannen documenteren tijdens de plaatsing elk onderdeel van de installatie met de nodige foto’s. Zo is er steeds een volledig overzicht van wat er bij jullie geplaatst werd.
  5. Zit je nadien nog met vragen? Dan kan je altijd bij ons terecht voor een gepast antwoord, of het nu gaat om onderhoud, serviceverlening bij defecten of bijkomende informatie. 

Op zoek naar een duurzame en kwaliteitsvolle bewegwijzeringsoplossing? Stel ons jouw project voor: wij denken graag met je mee!

Like it? Share it!