Design, Build, Maintain: hoe we projectontwikkelaars bijstaan in een wayfindingproject
Design, Build, Maintain zijn drie cruciale fasen in de ontwikkeling van elk product of project. Maar wat houdt het precies in? En welke voordelen biedt het?
Wat is Design, Build, Maintain?
Design and Build is een term uit de bouwsector die verwijst naar een type projectopleveringsmethode waarbij één partij, de opdrachtgever, verantwoordelijk is voor zowel het ontwerp als de bouw van een gebouw of object.
Als je praat over Design, Build, Maintain (& Operate) – of DMBO – komt het stukje onderhoud en het beheer achteraf daar ook bij kijken.
Waarom is Design, Build, Maintain belangrijk voor een wayfinding-project?
Een DMB(O)-aanpak stroomlijnt het bouwproces en zorgt ervoor dat een project wordt afgeleverd met het oog op duurzaamheid en functionaliteit. Deze aanpak wordt steeds populairder in de bouwsector, omdat het de efficiëntie van het bouwproces verhoogt. Geen onnodige vertragingen die je handenvol geld kosten.
Bij een DMB(O)-project met wayfinding blijft de hoofdaannemer verantwoordelijk voor alles, maar zorgen de signalisatie-experts van Sign&Display voor een complete ontzorging van het stukje wayfinding. Van vergunningen tot plaatsing: je kan het met een gerust hart aan ons toevertrouwen.
Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij staan je bij en stippelen de ideale opbouw uit. Ook na oplevering denken we graag mee aan de optimalisatie van jouw wayfinding-oplossing.
Tot slot is het binnen alle fasen van een project mogelijk om de plannen en het kostenplaatje te optimaliseren. We werken van a tot z met het oog op kostenbesparing.
In 7 fasen naar een Design, Build, Maintain-project met Sign & Display
Op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner voor het stukje wayfinding van jouw Design, Build, Maintain-project? Wij werken volgens 7 eenvoudige fasen:
FASE 0: kick-off-meeting
Je krijgt een vaste projectmanager toegewezen die deze meeting leidt. Alle betrokken partijen nemen deel aan deze vergadering en er wordt onder andere bepaald wat het definitieve actieplan is, wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft en hoe de planning er concreet uitziet.
FASE 1: planning
Audit- en oriëntatieanalyse
Tijdens deze fase analyseren we de bouwtekeningen en verkennen we – indien mogelijk – de infrastructuur. We bekijken de verschillende ingangen, de herkenbaarheid en leesbaarheid van de infrastructuur. We nemen ook de verschillende gebruikersprocessen onder de loep.
Ontwikkelen en formuleren van leidende principes
Op basis van de informatie uit de analysefase herbekijken we hoe we willen dat de wayfinding z’n werk doet.
FASE 2: project
Ontwikkelen van toewijzingsplannen (het fluxplan)
Het goedgekeurde informatieplan beschrijft hoe gebruikers stromen en wanneer informatie nodig is. Dat plan wordt vervolgens omgezet in een zeer gedetailleerd allocatieplan. Zodra de daadwerkelijke contouren van de verbouwing te zien en te visualiseren zijn, gaan we aan de slag met het uitwerken van het fluxplan. Het fluxplan specificeert tot in detail waar in het gebouw of terrein, welke tekst, pijlen, pictogrammen, enzovoort, moet worden aangegeven. Dit is een erg arbeidsintensief proces.
FASE 3: het indieningsbestand
Onze ervaring leert ons dat duidelijke instructies helpen om aanbiedingen van verschillende partijen beter vergelijkbaar te maken. Wat betreft ontwerp is er ruimte voor persoonlijke interpretatie vooral met betrekking tot materiaal- en constructiekeuzes. De pijlers van het fluxplan en studie moeten gerespecteerd worden.
FASE 4: de indiening en analyse
Sign & Display kent de wensen van jou als klant, de markt, de mogelijkheden en de valkuilen als het gaat om de aankoop van signage-oplossingen en de creatie ervan. Ook bij de inkoop van bewegwijzeringstekens kunnen we je 100% ontzorgen op vlak van de juridische formulering van de geldende leveringsvoorwaarden.
Wij ondersteunen je graag en geven onafhankelijk advies – op basis van dashboards – voor de selectie van het beste aanbod.
FASE 5: designtraject
Hoe goed je het oriëntatieontwerp communiceert is belangrijk voor de effectiviteit ervan. Op basis van het ontwerpreferentiedocument worden de ontwerpen in vier stappen opgedeeld. We nemen de belangrijkste onderdelen van bewegwijzering en onderzoeken de alternatieven in
- 3D-vorm;
- materialen;
- paletten;
- kleuren;
- typografie.
Zo bekijken we de beste manier om jouw boodschap over te brengen. Elke stap overleggen we met de projectgroep.
FASE 6: installatiebewaking op de site
Een concept ontwikkelen is één ding, ervoor zorgen dat goedgekeurde ontwerpen volledig volgens strategie en ontwerpintentie worden gerealiseerd een tweede.
Tijdens de implementatie zorgen we ervoor dat de volgende elementen gerespecteerd worden:
- verificatie van werktekeningen;
- verificatie van prototypes en monsters;
- inspectie van geproduceerde materialen vóór installatie;
- kwaliteitscontrole van geplaatste bewegwijzering en rapporten.
FASE 7: ontvangst en as-built-bestanden
Wij vinden het, net als bij het gebouw, belangrijk dat de bewegwijzering na ingebruikname wordt beoordeeld. Ondanks de beste bedoelingen, is de kans groot dat niet alles loopt zoals gepland. Een goede evaluatie, door bijsturing van de ondervonden problemen, maakt vaak het verschil tussen een goed werkend begeleidingssysteem en een bijna goed werkend begeleidingssysteem.
Op zoek naar een betrouwbare partner voor uw wayfindingproject? Contacteer ons voor al je vragen of meer informatie: wij helpen je graag verder.